Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 107 077 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

OPIS- PATYCZAK INDYJSKI

środa, 02 lutego 2011 22:27
Skocz do komentarzy



Wygląd:
Ubarwienie stanowią kolory: czerwony, zielony lub oliwkowy. Kolor zależny jest od otoczenia – patyczak chce zapewnić sobie jak najlepszy kamuflaż. Owad ten nie posiada skrzydeł.

Rozmiar:
Samica dorasta do 8 cm , natomiast samiec ma ok. 3 cm mniej (czyli do ok. 5cm).

Długość życia:
Długość życia jest zależna od temperatury – im większa temperatura tym krócej żyje. Zazwyczaj rozwój młodych trwa ok. 5 miesięcy a dorosłe żyją ok. 6 miesięcy co razem daje ok. roku.

Charakter:
Patyczak ten jest aktywny nocą, natomiast dzień spędza w odrętwieniu kamuflując się wśród patyczków do których jest uderzająco podobny. Gdy zawieje wiatr bądź dmuchnie się do terrarium patyczak zaczyna się ”kołysać” przypominając mały patyczek na wietrze. Reaguje również na głośną muzykę. Gdy poczuje ruch powietrza, to nawet w dzień ośmiela się jeść. Podrażniony zastyga w bezruchu składając nogi wzdłuż ciała. Temperatura i wilgotność:
Terrarium z patyczakami nie trzeba dogrzewać gdyż temperatura pokojowa 20-25°C całkowicie im wystarcza. Wilgotność dobrze jest utrzymać na poziomie 70% poprzez codzienne spryskiwanie wieczorem – patyczak jest aktywny nocą więc będzie mógł spijać kropelki z liści lub ze ścianek ”terrarium”.

Żywienie:
Patyczak indyjski chętnie zjada prawie wszystko, m.in. liście róży, jeżyny, maliny, kasztanowca, dębu, powoju, bluszcza, pietruszki, lipy, poziomki czy porzeczki. Odradzam podawanie trzykrotki, gdyż zawiera ona zbyt dużo wody, a mało substancji odżywczych, więc jest prawie bezwartościowa dla organizmów naszych podopiecznych. Młode jedzą to samo, co dorośli lecz lepiej im nie podawać roślin o twardych liściach jak np. bluszcz, ponieważ mogą mieć kłopoty ze zjedzeniem ich. Przed podaniem pożywienia trzeba mieć pewność, iż nie jest pryskane, gdyż może to zaszkodzić owadom i sprawdzić, czy przypadkiem nie jest konsumowane przez innego owada jak np. gąsienica lub pluskwa. Żeby pokarm szybko nie zsechł, trzeba włożyć go do jakiegoś pojemnika z wodą ale dobrze jest zabezpieczyć pojemnik by mieć pewność, że patyczaki(i) nie wpadną do niego. Na zimę można zamrozić pożywienie pod koniec lata, kupować mu w sklepie spożywczym/markecie pietruszkę lub zasadzić którąś z roślin, którą jedzą patyczaki. W przypadku ostatniej metody, polecam na jesieni pozrywać nasiona powoju, gdyż bardzo szybko rośnie i bardzo łatwo go wyhodować lecz uważam iż druga metoda jest najłatwiejsza.

Dymorfizm płciowy:
Samica jest większa i masywniejsza od samca. Dodatkowo płeć tego owada można odróżnić po długości czułek – samiec ma dłuższe niż samica.

Rozmnażanie:
Gatunek ten rozmnaża się partenogenetycznie tzn. samica składa od 250 do nawet 500 jajeczek z których wykluwają się kopie matki, również płciowo lecz tylko na wolności. Rozmnażają się łatwo i szybko, gdyż przy dobrej wilgotności 70% i temperaturze ok. 24°C wykluwają się już po 4 miesiącach.  

Terrarium:
Terrarium dla patyczaków może stanowić faunabox, wielki słój, insektarium, a nawet duża butla. W pomieszczeniu o pojemności 1L może przebywać ok. 6 owadów. Wystrój stanowią gałęzie o grubości patyczaków bądź sadzonki z pożywieniem. Jako podłoże najlepiej kłaść ręczniki papierowe lub chusteczki higieniczne, ponieważ mimo, że nie wyglądają zbyt estetycznie, to łatwo się je wymienia i bardzo dobrze widać jajeczka na nich. Można też wykorzystać torf lub włókno kokosowe.                                      

                               

                                   


Podziel się
oceń
1
1


piątek, 25 lipca 2014

Licznik odwiedzin:  815  

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Archiwum

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 815

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl